Het programmaoverzicht

Het InnovatieFestival biedt een divers programma waarin studenten, bedrijven en onderwijsinstellingen gezamenlijk de uitdagingen voor de Achterhoekse Smart Industry aangaan. Goed gefaciliteerd, open, interactief en inspirerend voor alle partijen. Bekijk het programma en meld je gratis aan!

Profijtdag

13 maart 2018

Aansluiting vinden tussen onderwijs en bedrijfsleven. Dat doet de Profijtdag. 250 tot 300 docenten uit de hele Achterhoek en Liemers komen in aanraking met innovaties omtrent onder andere onderwijsdidactiek, doorlopende leerlijnen vo-mbo-hbo, scholing bij Achterhoekse bedrijven en 3D-printing. Allemaal innovaties met als doel om het onderwijs te verbeteren.

Bètadag

14 maart 2018

Tijdens de Bètadag kunnen HAVO / VWO bovenbouw en MBO niveau 4 studenten zich oriënteren op hun toekomstige studierichting. Kennisinstellingen uit heel Nederland presenteren deze dag hun Bèta opleidingsaanbod. Daarnaast presenteren Achterhoekse bedrijven hun productinnovaties en dagen de studenten uit om mee te denken over hun vraagstukken. Op deze manier wordt het voor studenten direct zichtbaar wat hun carrièreperspectief is in de Achterhoek, als ze voor een Bèta opleiding kiezen.

ANWD Inspiratiesessies

15 maart 2018

Overweeg jij een volgende stap in jouw carrière? Kom dan op donderdag 15 maart naar het ICER in Ulft! Tijdens de Achterhoekse Nieuw Werkdag Inspiratiesessies kunnen carrièreswitchers die op zoek zijn naar nieuw, innovatief werk zich laten inspireren. Ga zelf aan de slag tijdens workshops en laat je informeren bij de verschillende stands die aanwezig zijn. In het Kansencafé vind je een overzicht van interessante vacatures, die mensen aanmoedigen na te denken over een volgende carrièrestap. Vakkrachten worden zo voor de regio behouden en er ontstaat beweging op de arbeidsmarkt.

Talentendag

16 maart 2018

Achterhoek Werkt organiseert de Talentendag. Deze dag staat in het teken van jongeren en innovatie. Wij brengen jonge talenten en innovatieve bedrijven uit de regio met elkaar in contact, voor toekomstige projecten, stages, afstudeeropdrachten en startersfuncties. De Talentendag wordt ingevuld met een denktanksessie waaraan ongeveer 5 bedrijven uit de regio deelnemen. Zij brengen innovatievraagstukken in, die deze dag opgelost worden door zo'n 150 jongeren van het mbo, hbo en wo. Aan het einde van de dag presenteren deze studenten - in teams - hun innovatieve ideeën en oplossingen.

Techniekdag

17 maart 2018

Het Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Achterhoek organiseert samen met VNO-NCW Achterhoek de Techniekdag. De Achterhoek behoort tot de top van regio’s in de innovatieve maakindustrie en om dit te behouden werkt de Techniekdag aan het imago van de techniek. De Techniekdag is al jaren een bekend fenomeen en de jeugdige bezoekers en hun ouders komen vanuit alle windstreken van de Achterhoek. De Techniekdag zorgt ervoor dat jongeren (t/m 14 jaar) vroegtijdig in aanraking komen met techniek. Zoals het programmeren van een robot, alles over 3D printen en het doen van proeven. Daarnaast leren zij de relatie tussen natuur en techniek kennen. De Techniekdag is de afsluitende dag van de Week van de Techniek, een evenement waar basisschoolleerlingen ervaren hoe “cool en hip” techniek is.

Achterhoek 2020 Avond

19 maart 2018

Op deze avond presenteert Achterhoek 2020 de nieuwe toekomstagenda voor de Achterhoek. In de afgelopen maanden is input opgehaald vanuit innovatieve projecten uit de samenleving, het bedrijfsleven en onderwijs. Gezamenlijk zijn we op reis geweest door de Achterhoek om te kijken waar innovatieve projecten plaatsvinden. De opbrengsten van deze reizen zijn vertaald naar de nieuwe toekomstagenda.

Ondernemersavond

21 maart 2018

Tijdens deze avond wordt de Achterhoek Open Innovatieprijs uitgereikt. Hieraan gaat een landelijke competitie vooraf, waarvoor bedrijven uit de Nederlandse maakindustrie hun baanbrekende innovaties inzenden. Uit de top drie wordt op de Ondernemersavond bij het ICER in Ulft op 21 maart, de winnaar gekozen. Dit gebeurt door een vakjury én de aanwezige bezoekers (ondernemers). Uit handen van avondvoorzitter Charles Groenhuijsen ontvangt de winnaar een spraakmakende prijs. De Achterhoek Open Innovatieprijs is in het leven geroepen om de Nederlandse maakindustrie in de schijnwerpers te zetten.

Opening Smart Business Centre

26 april 2018

Het Smart Business Centre wordt hét icoon van Smart Industry Oost Nederland. Door de digitalisering veranderen industriële productie, diensten, onderwijs, wetenschap en zorg in snel tempo. Alleen met kennis, creativiteit, ondernemerschap en nieuwe verdienmodellen kunnen deze veranderingen in nieuwe banen en inkomsten worden omgezet. De drie O’s: Ondernemers, Onderwijs en Overheid in Oost-Nederland zijn nauw betrokken bij het Smart Business Centre. Hierin gaan via multidisciplinaire trajecten studenten, bedrijven, kennisinstellingen en overheid samen aan de slag om oplossingen voor problemen of knelpunten te vinden. Hieruit komen start-ups voort die begeleiding krijgen van ondernemers en kennisinstellingen om de stap te maken naar scale-ups.